Cecilia Bartoli és 'Armida'

Cecilia Bartoli és ‘Armida’

Armida és una òpera dividida en tres actes amb música de Joseph Haydn, i llibret en italià atribuït a Nunziato Porta, tot i que basat en el poema “Gerusalemme liberata” de Torquato Tasso. L’estrena va ser el 26 de febrer de 1784 al teatre del Palau dels Eszterháza a Fertöd, Hongria.

L’Armida de Haydn és un dels títols més més rodons del compositor, tot i que no ha tingut el recorregut ni la presència que es mereix. Amb tot, en la seva estrena l’èxit va ser tan aclaparador que van realitzar-se més de 50 representacions seguides. Ara bé, des d’aleshores ha caigut en un pràctic desconeixement, tot i que exiteixen un parell de gravacions d’altíssima qualitat, la que avui ens servirà de referència la dirigeix el gran Nikolaus Harnoncourt i, entre d’altres, compta amb les veus de Cecilia Bartoli (Armida) o Patricia Petibon (Zelmira).

Pel que fa al tema, és un dels arguments més recurrents del segle XVIII, tractat anteriorment per Philippe Quinault a la seva “Lully” i també per Gluck. En tots els casos es basa en el poema “Jerusalem alliberada” de Torquato Tasso.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *