René Kollo és "Rienzi"

René Kollo és “Rienzi”

Rienzi és una òpera dividida en cinc actes, amb música de Richard Wagner, i llibret en alemany també escrit pel compositor (en alemany, és clar); tot i que basant-se en el drama de Mary Russell (1828), i en la novel·la d’Edward George Earle (1835).

L’estrena de l’òpera va ser a Dresde, el 20 d’octubre de 1842. No va ser fins el 20 de gener de 1951 que no va estrenar-se al Gran Teatre del Liceu.

La història, extreta de la Roma medieval, en els anys d’abscència de pontificat (situat en aquell moment a Avinyó), té totes les característiques del drama romàntic i l’estructura habitual exigida per l’òpera de París (cinc actes, ballet, números solistes destacats, marxa, etc.).

Experts en l’obra de Wagner afirmen que de tota l’òpera, tan sols l’obertura i l’ària del tenor de l’últim acte tenen un caràcter que s’assimili al wagnerià. Tot i que també ho és la durada extrema de la partitura, que s’acostuma a abreujar.

Pel seu caràcter netament apartat del que és l’obra de maduresa de Wagner, aquesta òpera, malgrat la seva bellesa musical, no es representa al Festival Wagner de Bayreuth, ja que està exclosa del seu repertori.

L’òpera ens parla de la vida de Cola di Rienzi, Notari papal que va passar a ser un líder polític, va viure a l’Itàlia medieval i va aconseguir derrotar a les classes nobles de Roma, i va retornar el poder al poble.

Magnànim al principi, va haver de sufocar una revolta dels nobles per recuperar els seus privilegis. Amb el temps, l’opinió popular va canviar, i l’Església , que al començament estava a favor d’ell, es va girar a la seva contra. Al final de l’òpera el poble crema el Capitoli en el qual Rienzi i uns pocs seguidors s’enfronten al seu destí.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *