Hector Berlioz

Hector Berlioz

Les Troyens és una òpera dividida en 5 actes, amb música d’Hector Berlioz i llibret en francès del mateix compositor, tot i que basat en l’Eneida de Virgili. L’estrena va ser al Théâtre Lyrique de París el 5 de novembre de 1863, i no ens consta que s’hagi produït mai l’estrena a Catalunya.

La característica grandiloqüència romàntica que en Berlioz va tenir les seves expressions més completes, va dur-lo a iniciar una empresa no gens menyspreable: la de transformar en òpera l’Eneida de Virgili. En aquest projecte no va comptar amb el suport de les institucions musicals de París, que li van tancar les portes mentre les hi obrien a Richard Wagner amb el seu Tannhäuser.

Només l’any 1863, i com un favor especial, va poder veure la segona part del seu gran cicle operístic, això sí amb múltiples retallades i mutilacions; la resta de l’obra no va poder veure’s de manera íntegra fins a després de la seva mort.

Les Troyens és una òpera grandiosa i desigual, tot i que plena de moments de gran qualitat teatral. De fet aquesta òpera no va començar a formar part del repertori internacional fins a la intervenció de Sir Colin Davis, que va representar-la íntegrament l’any 1969 a la Scotish Opera de Glasgow, i poc després al Covent Garden de Londres. I posteriorment en va realitzar una important gravació discogràfica, material que ens permet realitzar aquests Moments d’òpera:

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *