Juan Diego Flórez

Juan Diego Flórez

Zelmira és una òpera dividida en dos actes, amb música de Gioacchino Rossini i llibret en italià d’Andrea Leone Tottola, tot i que basat en el drama Zelmire del francès Demont de Belloy (1762).

L’estrena va ser al Teatro San Carlo de Nàpols el 16 de febrer de 1822 (per tant fa 195 anys). La primera representació a Catalunya va ser al Teatre de la Santa Creu, el 6 de maig de 1824.

El 1815, Rossini va començar un període d’uns set anys a Nàpols amb l’empresari Barbaia del Teatro San Carlo, que va ser el seu període de major creativitat, amb la composició d’una sèrie de deu drames que se solen anomenar les «òperes napolitanes». Són Elisabetta, regina d’Inghilterra, La gazzetta, Otello, Armida, Mosè in Egitto, Ricciardo e Zoraide, Ermione, La donna del lago, Maometto II i Zelmira. Van ser més de sis anys d’esgotadora activitat, si també tenim en compte que a part de les napolitanes, va estrenar unes altres nou òperes a Roma, Milà, Venècia i Lisboa.

Però no només això, ja que les òperes d’aquest període ens presenten a un Rossini més madur, amb una composició molt més avançada que en els seus títols còmics, ja que s’apropa al romanticisme que en breu dominaria Europa. Zelmira n’és un bon exemple, l’abscència d’obertura o el trencament de les pezzi chiusi (escenes tancades) demostren que el llenguatge musical i teatral de Rossini avançava ràpidament.

Si voleu conèixer més detalls del títol, i descobrir escenes emblemàtiques interpretades per veus com la del tenor Juan Diego Flórez o la mezzosoprano Joyce DiDonato, escolteu el programa d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *