Domenico Cimarosa

Domenico Cimarosa

Il matrimonio segreto (Viena, 1792) és l’òpera protagonista d’aquesta setmana, un títol amb música de Domenico Cimarosa i llibret en italià de Giovanni Bertati, basat en The clandestine marriage de George Colman i David Garrick. Es tracta d’un exemple, molt popular al seu dia, d’òpera còmica del segle XVIII, que ja no és interpretada amb gaire freqüència. El llibret es basa en el format estàndard de situacions impossibles i final feliç. Sense exhibir la profunditat de les òperes de W.A. Mozart.

L’estrena a Viena va comptar amb un gran èxit, fins al punt que l’emperador Leopold II va ordenar que se servís el sopar als cantants per tenir una repetició completa de l’obra aquell mateix vespre; un esdeveniment únic en la història de l’òpera. L’obra va ser representada àmpliament per tota Europa durant la vida del compositor i també posteriorment. Més tard el gran Giuseppe Verdi reconeixeria que era una de les seves òperes favorites.

L’òpera comprèn una sèrie d’àries, duets i trios intercalats i connectats pel recitatiu. La influència de Mozart és evident als finals de cada acte, amb una música que recorda al geni austríac.

Per a l’òpera italiana del segle XVIII, Il matrimoni segreto representa la conclusió d’una època i no pocs indicis d’obertura cap al futur del melodrama, descomptant el que ja havia fet Mozart, un compositior poc o gens conegut pel públic italià, però que Cimarosa havia escoltat atentament a Viena.

L’òpera en sí està considerada la millor mostra del gènere còmic d’origen napolità, i té la primera, i magistral, escena per dos baixos buffos, la que obre el segon acte, entre Don Geronimo i el Comte; aquesta va ser molt imitada per molts autors d’òperes còmiques, podent destacar a Rossini i, més tard, Donizetti. Però, per una altra banda, obre la porta al sentimentalisme romàntic, prefigurat en les intervencions de Carolina i Paolino, especialment en l’ària nocturna d’ell: “Pria che spunti in ciel l’aurora”.

Aquest és el títol de la setmana, coincidint amb el 225 aniversari de la seva estrena, descobreix Il matrimonio segreto de Cimarosa:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *