Leóš Janáček

Leóš Janáček

Jenůfa és una òpera dividida en tres actes, amb música i llibret en txec de Leóš Janáček. La font literària és una obra de teatre, Její pastorkyňa’ de Gabriela Preissová.

L’estrena va ser al teatre de Brno, el 21 de gener de 1904, mentre que l’estrena catalana va ser al Gran Teatre del Liceu, el 14 de gener de 1965.

Janáček va trigar nou anys a compondre Jenůfa. És la primera de les òperes de Janáček en què queda palesa la seva veu personal, en una violenta història d’infanticidi i redempció. Com en l’obra de teatre original, destaca pel seu sever i despullat realisme, en la línia de l’escola verista italiana o el naturalisme francès de Zola.

Janáček va viure un drama semblant al de Jenůfa quan va perdre la seva filla Olga a causa d’un tifus a Rússia, on ell mateix l’havia enviat per separar-la d’un pretendent. Igual que passa en l’òpera, on Kostelnička (la Sagristana) altera el curs natural de les coses en decidir eliminar el nadó il·legítim que Jenůfa va donar a llum, Janáček va canviar la vida de la seva descendent en voler trencar una relació no desitjada.

Així doncs, Janáček va bolcar el seu propi turment en Jenůfa, on apareixen moltes formes d’amor: el sexual, el filial, el maternal, el caritatiu i l’egoista. L’altre tema clau de Jenůfa és el de la responsabilitat i la maduresa o com l’home ha de millorar per poder ser feliç. Descobreix aquest impactant títol als Moments d’òpera de la setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *