Mirella Freni és 'Norina'

Mirella Freni és ‘Norina’

Estrenada a París el 3 de gener de l’any 1843, l’òpera Don Pasquale de Gaetano Donizetti, amb llibret en italià de Giovanni Ruffini (per bé que supervisat pel mateix compositor) és una excel·lent obra còmica i un bon exemple d’adaptació als gustos musicals del moment. I és que Donizetti era conscient que els grans canvis dramàtics dels últims anys van fer que un sector important del públic rebutgés les novetats líriques i aspirés a gaudir de comèdies de l’antic estic rossinià, ja que bona part d’aquestes encara eren ben presents al repertori del moment. És per això que Donizetti va escriure aquesta òpera, amb la voluntat d’acontentar aquest ventall de públic.

De fet els seus personatges còmics connecten amb els de la Comèdia de l’Art italiana, ja que juguen amb l’embolic, la simulació i les disfresses, aborda el tema de l’amor del vell cap a una jove, ridiculitzant la inflamada passió del pobre ancià, contraposant a l’amor dels joves, socialment més legítim; mostra també la crueltat de l’engany, del càstig i la burla.

Seguint els dictats estilístics del belcantisme, la línia vocal dels personatges està molt cuidada, alhora que els efectes de conjunt es troben reforçats. El cant és el gran protagonista, exigint al cantant una gran agilitat vocal, exactitud en l’afinació, llarg fraseig i brillant virtuosisme. En l’obra trobem els elements definitoris de l’òpera d’aquest estil: cavatines, serenates, nocturns, duos, tercets i els concertants o escenes de conjunt que tanquen els actes, a més de les àries i els recitatius acompanyats d’orquestra, el que fa la transició entre les parts líriques i les narratives més fluïda i contribueix a què l’acció avanci més ràpidament, ja que els tres elements (inclòs el concertant) es reparteixen la tasca d’avançar en l’acció, no com en l’òpera anterior, en què ho feia només el recitatiu.

És un dels grans títols de l’òpera còmica italiana, un imprescindible que us proposem conèixer en tan sols 50 minuts de ràdio, aquests:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *