Lucia Popp és la guineueta als 'Moments d'òpera'

Lucia Popp és la guineueta als ‘Moments d’òpera’

La guineueta astuta és una òpera dividida en tres actes, amb música de Leóš Janáček i amb llibret en txec del mateix compositor, tot i que basat en una novel·la per capítols de Rudolf Těsnohlídek i Stanislav Lolek, publicada a la premsa txeca l’any 1920. L’estrena va ser al Teatre Mahen de Brno el 6 de novembre de 1924.

Entre el 7 d’abril i el 21 de juny de 1920, el diari txec va publicar els 51 episodis d’una novel·la de Rudolf Těsnohlídek que tenia com a protagonista a la bonica i independent guineu, encuriosida pel món dels éssers humans: la guineu Bystrouška. Les publicacions van tenir molt d’èxit entre els txecs, i a casa de la família Janáček també. De fet, la seva majordoma, Marie Stejskalová, que era una lectora atenta d’aquestes aventures, un dia va proposar al compositor el següent: «Vostè sap molt bé com parlen els animals, i vist que sempre escriu sobre el cant dels ocells, perquè no en fa una òpera?». Així va ser com Janáček va començar a llegir els episodis de la novel·la, es va reunir amb l’autor i va decidir que la guineu es convertiria en una soprano, i que seria la protagonista del seu nou treball: Příhody lísky Bystroušky (La guineueta astuta).

L’òpera, amb un llibret del mateix compositor, veu l’escena des del món animal; a més de la guineu hi ha gossos, mosquits, libèl·lules, grills, llagostes, granotes, mussols i el món dels éssers humans: el guarda, el mestre, el capellà, el venedor.

Una de les curiositats d’aquesta composició és que en la mort de Janáček, va demanar que en el seu enterrament sonés el final melangiós d’aquesta òpera. Un títol que podeu descobrir en els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *