Kiri Te Kanawa, 'Comtessa' de referència

Kiri Te Kanawa, ‘Comtessa’ de referència

La setmana passada vam dedicar el programa a Il barbiere di Siviglia de G. Rossini, i ja us explicàvem que era la primera part de l’adaptació de l’obra homònima del francès Beaumarchais, i que la segona part tenia un títol que ens situa en una de les millors obres de Mozart, Le nozze di Figaro, una òpera còmica dividida en quatre actes, amb música de Wolfgang Amadeus Mozart, i llibret en italià de Lorenzo Da Ponte; tot i que basat en la comèdia teatral de títol homònim de Pierre de Beaumarchais (de l’any 1784), segona part de la comèdia El barber de Sevilla.

L’estrena va ser a Viena l’1 de maig de 1786. A Catalunya va arribar-hi el 2 de febrer de 1916 al Gran Teatre del Liceu. Títol que del 7 al 20 de novembre podrem veure de nou al damunt de l’escenari de les rambles, dirigida musicalment per Josep Pons, i escènicament per Lluís Pasqual.

Posem-nos en context. Beaumarchais, molt orgullós de conèixer Espanya en l’època en què des de França se la veia com un país exòtic i quasi perillós, va voler demostrar les seves familiaritats amb Sevilla i la seva gent escrivint la comèdia El barber de Sevilla (1774), no exempta de certa sàtira social, ja que els assumptes d’amor de l’incapaç comte d’Almaviva ha de resoldre’ls el seu criat, el despert i intel·ligent Fígaro.

L’autor va donar una prova més dels seus coneixements sobre Espanya a una segona part: Les noces de Figaro, que la censura va mantenir aturada fins que per desig personal de Maria Antonieta van donar pas a l’obra teatral, l’any 1784, on entre somriures i gràcies s’ocultava un missatge molt més dur contra els injustos privilegis de la noblesa. De fet, l’obra va estar prohibida per tot Europa, però l’emperador Josep II d’Àustria (germà de Maria Antonieta), sempre atent a donar una imatge liberal i tolerant, va decidir autoritzar la conversió en òpera de la citada peça teatral, encara que va procurar que les escenes més reivindicatives no apareguessin de manera explícita a l’òpera.

La voleu descobrir? Us la posem en context en els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *