Maria Callas com a 'Rosina'. Milà, 1956

Maria Callas com a ‘Rosina’. Milà, 1956

Il barbiere di Siviglia és una òpera còmica dividida en dos actes, amb música de Gioacchino Rossini, i llibret en italià de Cesare Sterbini; tot i que basat en El barber de Sevilla de Pierre de Beaumarchais (obra de teatre homònima, però en francès) de l’any 1775.

L’estrena de l’òpera va ser el 20 de febrer de 1816 al Teatre di Torre Argentina de Roma; a Catalunya hi va arribar, per primera vegada, el 16 de juliol de 1818, al Teatre de la Santa Creu de Barcelona.

Basada en la comèdia de Beaumarchais, de la qual ja Paisiello -amb el seu llibretista Petrosellini– havia compost una òpera d’èxit, Rossini va presentar la seva versió durant les seves vacances de Nadal a Roma, quan després d’haver treballat al teatre San Carlo de Nàpols, es dedicava a buscar contractes d’última hora a la ciutat eterna. El contracte li va facilitar l’empresari del teatre Di Torre Argentina de Roma, que era el Duc Cesarini Sforza, i per la rapidesa amb què necessitava la partitura, Rossini va escollir un tema que ja estés aprovat per la censura; per aquest motiu van recórrer al mateix argument que Paisello.

Rossini va escriure aquesta òpera en un temps rècord, ja que el contracte amb el teatre es va firmar menys de dos mesos abans de la seva estrena. Rossini afirmava haver-la completat en només tretze dies.

També és una òpera directament associada amb un títol de Wolfgang Amadeus Mozart, i per això cal fer referència a Le nozze di Figaro, que no deixa de ser la continuació de la història que aquesta setmana us presentem, malgrat haver estat composta l’any 1786, per tant força abans que El barber de Sevilla. L’explicació és senzilla: tan Mozart com Rossini es van fixar en l’obra de Beaumarchaise, tot i que Mozart es va centrar en la segona part, i Rossini en la primera.

Ara bé, si vols conèixer l’argument i els moments musicals més rellevants, et recomanem que escoltis els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *