Richard Strauss

Richard Strauss

La dona sense ombra és una òpera dividida en tres actes, amb música de Richard Strauss i llibret en alemany d’Hugo von Hofmannsthal. L’estrena va ser a Viena, el 10 d’octubre de 1919, mentre que l’estrena catalana va ser al Liceu, el 29 de novembre de 1951.

Aquesta òpera representa el punt culminant de la col·laboració entre el compositor i el poeta i dramaturg Hofmannsthal. Els treballs conjunts entre l’escriptor i el músic havien començat el 1909, amb la realització d’Elektra, que Strauss va compondre partint del crèdit que li havia merescut la seva revolucionària i provocativa Salomé, i Hofmannsthal va escriure a partir del llegat de la tragèdia grega. A partir d’Elektra, la relació entre Strauss i Hofmannsthal va donar altres tres fruits: Der Rosenkavalier (1911), homenatge no dissimulat de Strauss a l’òpera del segle XVIII mozartiana, Ariadne auf Naxos (1912), que escenifica el punt d’encreuament entre el registre del còmic i el de la tragèdia, i Die Frau ohne Schatten (1919), que va marcar una llarga pausa en les relacions entre el músic i el dramaturg.

L’acció té lloc en el mític Imperi de les Illes del Sud-est i involucra cinc personatges principals: l’emperador (tenor), l’emperadriu (soprano), la seva nodrissa (mezzosoprano), un tintorer anomenat Barak (baríton) i la seva muller (soprano). Un sisè personatge, Keikobad, rei del món dels esperits i pare de l’emperadriu, té una importància cabdal en la trama, però no apareix en escena.

Per conèixer el simbòlic argument, i els moments musicals més rellevants, us proposem un recorregut d’uns 50 minuts de ràdio a través dels Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *