Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi

Un giorno di regno, ossia il finto Stanislao (Un dia de regnat, o el fals Estanislao) és una òpera dividida en dos actes, amb música composta per Giuseppe Verdi, i llibret en italià de Felice Romani, tot i que basat en la peça Le faux Stanislas d’Alexandre Vincent Pineux-Duval. L’estrena va ser al Teatre alla Scala de Milà el 5 de setembre de 1840.

L’estrena al Teatre alla Scala de Milà, el 5 de setembre de 1840 va ser sota la precisa direcció del mateix compositor. I malgrat això, va ser un complet fracàs. L’òpera va ser retirada del cartell la mateixa nit de l’estrena, amb la cancel·lació de les funcions que estaven programades. Verdi, des del fossat, va percebre directament les reaccions del públic. Va reconèixer que el fracàs havia estat degut parcialment a la seva situació personal, ja que recentment havien mort els seus dos fills, i això no era un bon context per posar música a una òpera còmica. Però també cal buscar la causa del fracàs als cantants, poc adequats pels papers que se’ls havien assignat.

Tant li va afectar aquest fracàs, que Verdi no compondria una altra comèdia fins a les acaballes de la seva carrera, de fet fins al darrer títol del seu catàleg, Falstaff que, per cert, va obtenir un èxit esplendorós tot i ser una òpera còmica.

L’argument està inspirat en fets històrics. L’any 1709, el rei de Polònia Estanislau Leszczynski va perdre el tron en la batalla de Poltava contra els saxons, i va exiliar-se a França. Quan va morir Frederic August I de Saxònia l’any 1733, va tornar a Polònia, disfressat de cotxer per enfrontar-se per sorpresa als seus enemics. Mentrestant, un oficial francès anomenat Beaufleur es va fer passar per ell a França. La jugada d’Estanislau va tenir èxit, i així va poder recuperar el tron.

Descobreix el primer títol de la temporada 2016 – 2017 dels Moments d’òpera, que alhora és la primera òpera còmica de Giuseppe Verdi:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *