Victoria de los Ángeles, una de les millors 'Mimì' de la història

Victoria de los Ángeles, una de les millors ‘Mimì’ de la història

La Bohème és una òpera dividida en quatre actes, amb música de Giacomo Puccini, i llibret en italià de Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, tot i que basat en la novel·la per entregues de Henri Murger Escenes de la vida bohèmia (publicada a París entre els anys 1847 i 1849).

L’estrena de l’òpera va ser al Teatro Reggio de Torí, l’1 de febrer de 1896. A Catalunya hi va arribar el 10 d’abril de l’any 1898, al Gran Teatre del Liceu, teatre que l’acull de nou del 18 de juny al 8 de juliol, i per això li dediquem els Moments d’òpera.

Les Escenes de la vida bohèmia de Henri Murger tenen poc a veure amb l’ambient amorós, romàntic i tendre que respira el llibret de La Bohème desenvolupat per Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, com a un encàrrec de Puccini.

I és que mentre Henri Murger va entestar-se en ressaltar la cara dura dels bohemis de l’època, Puccini va posar l’accent en la bondat, la tendresa i l’amor. L’argument està situat en l’època del “rei burgès”, Lluís Felip d’Orleans (que va regnar entre els anys 1830 i 1848).

Un dels motius pels quals el relat de Murger va cridar l’atenció de Puccini va ser perquè van recordar-li la seva època d’estudiant a Milà, quan ell també havia de fer esforços per a viure de la seva beca. Un altre motiu és que Puccini va saber que el compositor R. Leoncavallo també estava treballant aquest text, de fet Puccini va aconseguir estrenar-lo un mica més d’un any abans que Leoncavallo.

De totes maneres, les consideracions populars d’ambdues òperes no deixa lloc pels dubtes: tot i que la de Leoncavallo està més ben adaptada al text original, la versió de Puccini és la que més ha dominat el panorama operístic internacional. I si voleu entendre la causa de l’èxit d’aquesta òpera, el millor és que n’escolteu el resum argumental i musical que us hem preparat en el programa d’aquesta setmana, amb la participació de veus tan destacades com les de Victoria de los Ángeles, Renata Tebaldi, Carlo Bergonzi o Luciano Pavarotti, entre d’altres.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *