Benjamin Britten

Benjamin Britten

El somni d’una nit d’estiu és una òpera dividida en tres actes, amb música de Benjamin Britten, i llibret en anglès del mateix compositor i Peter Pears, tot i que està basat en la peça teatral homònima de William Shakespeare, preservant quasi totes les característiques de l’original, tot i condensant-les per a satisfer les exigències de durada d’una òpera. L’estrena va ser l’11 de juny de 1960 al Festival d’Aldeburgh, amb direcció del mateix compositor. A Catalunya es va poder veure per primer cop al Gran Teatre del Liceu, concretament, el 18 d’abril de 2005.

Britten va emprar una orquestra de cambra. Tot i les limitacions tímbriques, el compositor aconsegueix caracteritzar de forma diferent els tres mons de l’òpera: el regne de les fades, el dels amants atenesos i el dels artesans.

El llibret va ser obra del compositor i de Peter Pears, el seu company sentimental, basant-se en l’obra de Shakespeare. Van retallar l’original, que va passar de cinc a tres actes, però sense perdre els elements essencials de la trama.

Britten va compondre la música de cada personatge fixant-se en les seves característiques psicològiques: si eren reals o fantàstics, rústics o nobles, enamorats o gelosos.

Una de les novetats d’aquesta òpera és que, per primera vegada en la història del gènere, es va compondre el personatge principal per a veu de contratenor (cal tenir present que els contratenors, sobretot, canten els papers que en el passat s’havien escrit pels castrats). De fet, Britten va escriure el paper pensant específicament en les característiques vocals d’Alfred Deller: una veu intensament lírica, però feble en les notes agudes. Per tant, mai no es requereix que les notes altes es canten amb intensitat forte.

Si voleu descobrir aquesta oníria òpera, ho podeu fer amb els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *