Giovanni Paisiello

Giovanni Paisiello

Il barbiere di Siviglia és una òpera bufa (còmica) dividida en quatre actes, amb música de Giovanni Paisiello, amb llibret en italià de Giuseppe Petrosellini, tot i que basat en l’obra de teatre, de títol homònim, de Pierre de Beaumarchaise. L’estrena va ser al teatre de la cort de Sant Petersburg, el 26 de setembre de 1782. A casa nostra va veure’s per primer cop al Teatre de la Santa Creu, el mes d’octubre de 1787.

Que la cort de Sant Petersbug encarregués a Paisiello posar música a un text teatral amb una evident crítica social cap als estaments del poder, s’explica per la voluntat de la tsarina Caterina II de presentar-se com a liberal, tot i així la versió del llibret de Petrosellini va seguir molt fidelment la versió original, tot i que rebaixant la conflictivitat del personatge de Fígaro.

Com bé és conegut, la versió de Rossini del títol és la que més èxit ha tingut arreu del món, però la voluntat de dur-la a l’escena per part dels Amics de l’Òpera de Sarrià, els propers dies 28 i 29 de maig, ens ha animat a programar-la als Moments d’òpera; alhora que sempre és bo ampliar els coneixements operístics.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *