Plácido Domingo com a "Parsifal"

Plácido Domingo com a “Parsifal”

Parsifal, segons el seu autor, no és una òpera sinó un Festival Escènic Sagrat; dividit en tres acte i amb llibret en alemany, tant la música com la lletra són obra de Richard Wagner. L’estrena va ser al Festival de Bayreuth el 26 de juny de 1882, i que va arribar a Catalunya la nit del 31 de desembre de 1913, al Gran teatre del Liceu, sent el primer teatre d’òpera del món que acollia aquest títol, ja que el mateix Wagner va imposar un espai de 30 anys abans no pogués representar-se aquest títol en cap altre teatre que no fos el del festival de Bayreuth. I el Liceu va ser el primer.

Amb aquesta obra de maduresa, Wagner va tornar als drames musicals de contingut místic; amb Parsifal va aconseguir desencantar completament a Nietzsche, que en el passat havia admirat el to pagà i anticonvencional de les seves creacions “nibelungues”, ja que Wagner va retornar a uns textos i actituds filocristianes inexplicables tenint en compte les creacions que havia presentat fins al moment.

Wagner va concebre l’obra l’abril de 1857 però només la completà vint-i-cinc anys després, estrenant-la a Bayreuth l’any 1882. És un títol molt relacionat amb la Setmana Santa, fins al punt que el tercer acte es desenvolupa durant un Divendres Sant.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *