Alban Berg

Alban Berg

Wozzeck és una òpera dividida en tres actes, amb música d’Alban Berg i llibret en alemany del mateix Berg, per bé que basat en l’obra de teatre inacabada Woyzeck, del dramaturg alemany Georg Büchner.

L’estrena va ser a l’òpera estatal de Berlín el 14 de desembre de 1925, just fa 90 anys.

Wozzeck està basada en el drama inconclús del dramaturg Georg Büchner, titulat Woyzeck (titulat inicialment Wozzeck per un error d’edició). Berg va assistir a la primera representació d’aquella obra a Viena el 5 de maig de 1914, i aleshores va decidir escriure’n una versió operística. Però el seu allistament en l’exèrcit a causa de la Primera Guerra Mundial va suposar un parèntesi en la seva activitat musical, però quan va aconseguir posicionar-se al Ministeri de Guerra va continuar la composició de la seva obra. No obstant no va ser fins que va finalitzar la Guerra que va poder dedicar-se plenament al títol.

Va acabar l’òpera a l’abril de 1922. El mateix any va publicar la reducció pianística amb suport econòmic de la seva gran amiga Alma Mahler, víuda de Gustav Mahler. L’obra va ser rebutjada per diversos teatres d’òpera arreu d’Europa, per la qual cosa, i aconsellat pel director Hermann Scherchen, va escriure una mena de suite per a soprano i orquestra (titulada Tres fragments de Wozzeck) per a cridar l’atenció del públic. I així va ser, els tres fragments d’escenes es van estrenar a Frankfurt el 1924, dirigides per Scherchen; l’acollida de les peces va ser impressionant. Aleshores l’òpera Estatal de Berlín la va escollir, i va ser estrenada pel director Erich Kleiber el 14 de desembre del mateix any. L’èxit va ser grandiós i va catapultar a la fama internacional a Berg.

La posada en escena d’aquesta òpera és altament complexa, ja que per a la seva execució musical, a banda dels cantants i el cor, és imprescindible la implicació de 200 instrumentistes, i és que a banda d’una orquestra simfònica, també és necessària una banda militar, una banda folklòrica alemanya, i en una de les escenes un petit grup de cambra. Que no és poca cosa.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *