Flórez al Liceu (Europa Press)

Flórez al Liceu (Foto: GT Liceu)

Lucia di Lammermoor és una òpera dividida en tres actes, amb música de Gaetano Donizetti, i llibret en italià de Salvatore Cammarano, basat en la novel·la The Bride of Lammermoor de Sir Walter Scott. Van estrenar-la l’any 1835 al teatre San Carlo de Nàpols. L’estrena a Catalunya va ser el 15 de setembre de 1849 al Gran teatre del Liceu.

Ara aquest títol torna al Liceu, de fet serà en cartell del 4 al 29 de desembre, i ho fa amb l’atractiu del debut del tenor peruà Juan Diego Flórez en el rol d’Edgardo. De fet, al programa podrem sentir com sona aquest paper en la veu de Flórez, gràcies a la interpretació que en va fer en el seu recital al Teatro Real de Madrid del passat 16 de novembre, que ha compartit a través de la seva pàgina de facebook, i en el que l’acompanyava al piano Vincenzo Scalera.

Però més enllà de Flórez moltes seran les veus rellevants que podrem gaudir al programa, així Joan Sutherland, Edita Gruberova o Cheryl Studer seran algunes de les sopranos que cantaran Lucia; i pel que fa a Edgardo, alguns dels escollits són Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus o Plácido Domingo.

La novel·la de Walter Scott es basa en un fet real ocorregut a Escòcia al segle XVII i que va tenir un final una mica diferent, ja que Arthur Bucklaw va sobreviure a les ferides que va causar-li Lucy en la nit de noces; l’autor, lògicament, va preferir una mort melodramàtica del personatge, més afí a la lògica romàntica del moment.

L’òpera de Donizetti va tenir un èxit espectacular i va interpretar-se per tot l’àmbit operístic internacional repetidament. Per a donar més relleu a la figura, habitualment secundària del tenor, el compositor va donar-li una escena final amb recitatiu, ària i cabaletta que va servir per a que el tenor com a institució augmentés el seu prestigi; sobretot quan el tenor francès Gilbert Dupré va començar a cantar amb veu plena el paper d’Edgardo (enlloc d’usar el falset en la zona aguda com s’havia fet tradicionalment), cosa que va fascinar al públic francès i, amb el temps, a tots els amants de la lírica.

Descobreix aquesta òpera amb escena de la bogeria inclosa a través dels Moments d’òpera de la setmana:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *