Enric Martínez - Castignani a La Xarxa

Enric Martínez – Castignani a La Xarxa

Aquesta setmana ens ocuparem del lied, i ho farem repassant la història d’aquest tipus de composicions, però també donant veu a un festival barceloní consagrat a aquest art, el LIFE Victoria Barcelona, i en concret conversarem amb e seu director, el baríton Enric Martínez-Castignani.

El lied és, senzillament, una cançó, generalment un poema acompanyat de música. De fet en alemany lied vol dir cançó, i el seu plural, lieder, denomina un grup de cançons.

El seu origen l’hem de situar en l’Alemanya luterana, en què l’expansió de l’església protestant va fer canviar les tendències de la música religiosa, així ja no es cantaria en llatí, sinó que es faria en alemany, per fer més entenedores les misses. A més es rebutjaria la música culta, per donar pas a les melodies basades en les cançons de tall popular.

Però l’expansió del lied arriba amb el romanticisme, i de fet el liederista per excel•lència és el romàntic Franz Schubert, que dedicaria bona part de les seves millors obres a aquest gènere. Schubert concep el lied com una agrupació de sentiments, més que de situacions, però que sumats teixeixen una trama que ens permet entendre les vivències internes dels personatges que les protagonitzen. No es tracta tan sols de cantar uns textos, sinó que aquests han de poder-se interpretar i, en un breu espai de temps, mostrar les sensacions que el poema explora. Tot un repte per a qualsevol intèrpret.

Del 20 al 29 de novembre podeu conèixer el món del lied a través del Festival LIFE Victoria Barcelona, dedicat a homenatjar a una de les sopranos que més i millor va cantar aquest gènere, la gran Victòria dels Àngels.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *