Josep Carreras, "Don José"

Josep Carreras, “Don José”

Estrenada a París al març de 1875, l’òpera Carmen conté música de G. Bizet, i un llibret en francès de Henri Meilhac i Ludovic Halévy, tot i que basat en la novel·la de Prosper Mérimée de títol homònim.

A la novel·la de Mérimée on s’explica la història de Carmen es donen algunes indicacions més que no pas les que rep l’espectador de l’òpera, cosa que permet entendre millor el drama de Don José. Aquest, militar navarrès, i per tant de clares conviccions catòliques, veu en Carmen no tan sols a una gitana feta de passió, sinó també a una mena de compatriota, ja que va viure molt de temps a navarra i també parla basc. Així neix el torbat sentiment de Don José que al conèixer a Carmen es veu temptat a trencar amb la seva vida regular, catòlica i, fins i tot, deixar a la seva promesa Micaëla, també navarra i de caràcter antagònic al de Carmen, atesa la seva actitud angelical.

Quan, malgrat tot, Don José es deixa endur per la passió, el que no pot suportar és després de tot el sacrifici que fa, fins i tot la salvació eterna al renunciar a Déu, per a compartir la seva vida amb Carmen, al final, aquesta deixi d’interessar-se per ell. Així s’explicaria la fúria amb què la mata al final de l’obra.

L’òpera deixa molt de banda aquestes qüestions i se centra tan sols en la fascinació de la dona liberal que és Carmen que, fins i tot, va fascinar a Nietzsche pel seu caràcter de “súper dona”.

Carmen va estrenar-se com opéra-comique, però posteriorment van convertir-la en òpera totalment cantada (l’òpéra-comique inclou sempre diàlegs parlats). L’adaptació dels diàlegs a recitatius la realitzà Ernest Guiraud, el mateix que s’encarregà de la mateixa tasca amb Les contes d’Hoffman de Jacques Offenbach, uns anys més tard.

Per cert, és fals, malgrat l’extès mite, que el fracàs inicial de Carmen precipités la mort de Bizet, encara que en els primers anys no va ser reconeguda la força que conté, al llarg del segle XX s’ha convertit en una de les deu primeres de la història recent de gènere.

Un títol que ara torna al Liceu, ja que podrem veure-la del 17 d’abril al 2 de maig.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *