Richard Wagner

Richard Wagner

L’or del Rin (Das Rheingold) és el pròleg de la Tetralogia wagneriana (completada per La Valquíria, Siegfried i El capvespre dels Déus), compost a partir de l’any 1853, quan Richard Wagner va decidir donar una forma més àmplia al seu projecte de cicle sobre Siegfried.

Atès que va necessitar subvencions reials per desenvolupar el projecte, va veure’s obligat a estrenar aquest títol abans del que ell desitjava, ja que si hagués demorat la seva estrena, segurament, no hauria pogut assolir-la, ja que li exhigien garanties de continuïtat per mantenir-li les subvencions.

Per aquest motiu, i en contra de la voluntat de Wagner, L’or del Rin va estrenar-se abans que la resta de títols que completen la Tetralogia, concretament el 22 de setembre de 1869 a Múnic.

L’estiu de 1876 va reaparèixer pel públic alemany, aleshores ja com a pròleg de la Tetralogia, en la primera edició del Festival de Bayreuth. Des d’aleshores, generalment es representa només acompanyada de la resta de títols de la Tetralogia, ja sigui en una mateixa jornada, en diverses o, com en el cas del Liceu, en quatre temporades successives; com des de fa dues temporades. Així enguany es representarà, a partir de l’11 de març, la segona jornada.

Amb L’or del Rin, a ulls de Wagner, s’inicia una sèrie d’aconteixements que portaran a la mort de Siegfried, i l’inici d’una nova etapa a la història de la humanitat, ja que la Tetralogia pretén explicar-nos la caiguda dels Déus antics i l’inici d’una nova etapa en què, sense que s’expliqui de manera explícita en cap moment, correspon en realitat a l’etapa de cristianització del món germànic.

Atès que de l’11 al 23 de març podrem veure al Liceu la segona jornada -per tant, el tercer títol- de la Tetralogia, Siegfried, aquesta setmana ens centrem en el pròleg, L’or del Rin, per així repassar la magna obra wagneriana coincidint amb les representacions al Liceu.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *