Edita Gruberova, una "Konstanze" de referència

Edita Gruberova, una “Konstanze” de referència

Estrenada a Viena el juliol de 1782, El rapte en el serrall (Die Entführung aus dem Serail) és un singspiel dividit en tres actes amb música de Wolfgang Amadeus Mozart i llibret en alemany de Gottlob Stephanie.

Mozart composà una òpera de gran envergadura musical, mentre que l’emperador esperava un simple “singspiel” (una obra simple que combina parts parlades amb d’altres de cantades); d’aquí és la popular afirmació de l’emperador Josep II al final de la representació: “Massa notes, Mozart”; sense ser conscient que amb aquest títol naixia el que acabaria sent l’òpera alemanya, encara que l’impuls definitiu arribaria nou anys després amb l’estrena de La Flauta Màgica.

A més, la situació de la trama de l’òpera a Turquia va permetre a Mozart jugar amb un imaginari de “música turca” (cosa que encantava als de Viena), i sobretot va buscar maneres de donar personalitat musical als seus personatges a través del tipus de música que canta cadascun.

Anys més tard, G. Rossini homenatjaria a Mozart a través d’aquest títol, escrivint la música per l’òpera L’italiana in Algeri.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *