Jonas Kaufmann

Jonas Kaufmann

Estrenada a Weimar l’any 1850, l’òpera Lohengrin de Richard Wagner és un dels títols més adients per endinsar-se a l’univers germànic wagnerià.

La poètica narració de Lohengrin que Wagner va posar en circulació, ja des de l’exili, gràcies a la generosa ajuda de Franz Liszt, què va aconseguir representar-la a Weimar (amb una orquestra de tan sols 38 músics), va omplir gradualment Europa d’imatges que van extendre l’imaginari wagnerià, començant pel palau del rei Lluís II de Baviera a Neuschwanstein.

L’obra va representar un moment dolç de la inventiva wagneriana, alhora que la primera culminació del sistema del “leitmotiv” (el recurs musical que s’utilitza per tal d’ubicar a l’espectador; així cada personatge i tema té un motiu musical adjudicat). Fins aleshores Wagner només havia usat aquest recurs parcialment.

Catalunya va gaudir d’un intèrpret excepcional del personatge de Lohengrin, el tenor Francesc Viñas, què va tenir grans èxtis a Barcelona (1888) i a València (1889), fet que va contribuir a l’èxit de la seva carrera internacional, i també en l’expansió de l’imaginari wagnerià.

Aquesta òpera van cantar-la molt de temps en italià, i se solia aplaudir, i fins i tot es repetia, el relat de Lohengrin, el racconto “In fernem land”.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *