Marilyn Horne és 'Orfeo'

Marilyn Horne és ‘Orfeo’

Els dies 28 i 30 de novembre es representarà al damunt de l’escenari del teatre de La Faràndula de Sabadell l’òpera Orfeo ed Euridice. Es aquesta una iniciativa dels Amics de l’Òpera de Sabadell per commemorar el 300 aniversari del naixement del seu compositor, Cristoph Willibald Gluck.

Es tracta d’una òpera dividida en tres actes, amb música de Gluck, i llibret en italià de Raniero de Calzabigi, tot i que basat en els episodis de les Metamorfosis d’Ovidi i les Geòrgiques de Virgili.

Es va estrenar al teatre de la Cort de Viena el 5 d’octubre de 1762; reformada pel mateix Gluck, es va estrenar una nova versió –en francés– a París, el 2 d’agost de 1774. A Catalunya es va estrenar al Teatre de la Sta. Creu  de Barcelona, el 4 de novembre de 1780.

És aquesta l’òpera antiga que més presència té en el repertori operístic internacional; l’han representat per tot el món i en tots els teatres. Ha facilitat la seva presència escènica el fet de ser molt econòmica pel que fa al repartiment, ja que només són necessaris tres –o cuatre– personatges, una escenografia senzilla i, per descomptat, l’excel·lent música de Gluck.

Tot i això, ha patit molts canvis al llarg de la història. Escrita inicialment amb el paper prinipal per a “castrato”, malgrat que Gluck, a la seva reforma, no volia usar aquesta veu (va veure’s obligat a incloure-la per l’exigència del teatre de la Cort de Viena), el paper va ser modificat per la versió de tenor, quan Gluck va presentar l’òpera a París. Mentre tant, a Itàlia, on no es comprenia el sentit de la reforma de Gluck, s’afegien “àries de capo” a la massa austera partitura.

Tanmateix, la versió per tenor va resultar quasi impossible de cantar, donada la seva altíssima tessitura, per aquest motiu Héctor Berlioz va reescriure el paper amb la finalitat que el cantés una mezzosoprano (concretament la famosa Pauline Viardot). És aquesta la versió que centra la nostra atenció, la versió per mezzo, dirigida per Sir Georg Solti, amb l’orquestra i cor del Covent Garden de Londres, del segell DECCA, i de l’any 1970. I les veus escollides pel títol són: Marilyn Horne (Orfeu), Pilar Lorengar (Eurídice) i Helen Donath (Amor).

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *