Jordi Savall

Jordi Savall

Una cosa rara és una òpera dividida en dos actes, amb música del valencià Vicente Martín i Soler, i llibret en italià de Lorenzo Da Ponte, per bé que l’argument està basat en el drama La luna de la sierra de Luis Vélez de Guevara. L’estrena va ser al teatre de la cort de Viena el 17 de novembre de 1786. L’estrena catalana va ser a al Gran Teatre del Liceu, el 21 de novembre de 1970.

Basant-se en l’anodí drama de Luis Vélez de Guevara, que tan sols aspirava a presentar-nos com a model de virtut femenina a una camperola andalusa, Lorenzo Da Ponte va escriure un llibret amb una oculta intenció antimonàrquica, ja que ens presenta al príncep Juan com un llibertí perseguidor de les honestes camperoles. Fins al punt que hi ha d’intervenir la reina Isabel, per bé que el càstig no recau en el príncep, sinó en el seu confident, Corrado, que l’accepta sense queixar-se.

L’èxit de l’obra va traduir-se en una fita en la història musical de Viena; però a més va significar un puntal important en la moda creixent a la capital austríaca, ja que ens parla d’una història situada a Espanya i, en certa manera, va ser un vehicle de propaganda pro-espanyola. La moda per tot allò espanyol queda justificada per l’estrena, amb pocs anys de distància, de títols com el Don Juan de Gluck, o Le nozze di Fígaro o Don Giovanni, les dues de Mozart, i també amb llibret de Da Ponte, i situades a Sevilla.

De fet, va ser Mozart també qui va homenatjar a aquest títol, ja que en va incloure un fragment en l’escena del sopar de Don Giovanni, en el moment que els músics toquen per ell durant el sopar final. Aquest fet li ha permès tenir certa presència en l’àmbit operístic, per bé que no ha estat una obra molt representada.

És aquesta una òpera poc representada darrerament i, per tant, existeixen poques gravacions. Pel programa d’avui ens hem decidit per la versió dirigida per Jordi Savall, amb la Capella Reial de Catalunya i Les concerts des Nations; una gravació realitzada al Gran Teatre del Liceu l’any 1991, i del segell ASTRÉE.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *