Plácido Domingo, és "Riccardo"

Plácido Domingo, és “Riccardo”

Un ballo in maschera és una òpera dividida en tres actes, amb música de Giuseppe Verdi i llibret en italià d’Antonio Somma; basat en el text d’Eugène Scribe per a l’òpera de Daniel-Esprit Auber, titulada Gustau III, o el ball de màscares (1833), basada en part en uns fets reals ocorreguts a Estocolm l’any 1792. L’estrena va ser a Roma l’any 1859.

Verdi, cansat de les seves òperes tenebroses del passat, de les que Simon Boccanegra (1857) i Aroldo (1857) no van aconseguir l’èxit esperat, volia escriure ara una òpera que fos lluminosa, luxosa, en la que es reflectís el gran món de les més vistoses corts europees, amb les seves festes, les seves llums i els seus balls. Per aconseguir-ho, Verdi va decidir adaptar –a la seva manera– el text de Scribe, escrit, una primera part, durant la dècada de 1830 per Auber (titulat Gustau III, o el ball de màscares) i que traduït a l’italià havia servit de base per a l’òpera Il reggente de Mercadante (1843).

Però per no tenir problemes amb la censura, ja que l’òpera tractava, en definitiva, de l’assassinat d’un monarca, en unes dates, aleshores, encara recents (l’any 1792); Verdi i el llibretista Somma van decidir situar l’òpera un segle abans, és a dir al XVII, i a la petita ciutat de Stettin, a Pomerània.

Cert és que no era un moment molt propici per plantejar obres teatrals. Ja que el mes de gener de 1858 l’emperador Napoleó III havia sortit il·lès d’un llançament de bomba Orsini al seu carruatge. I a Nàpols, l’any 1856, va començar l’inici de la decadència de la monarquia Borbònica, quan un soldat armat amb una baioneta havia atacat al rei, encara que sense conseqüències importants. Verdi, va escriure al llibretista que la censura li havia proposat un seguit de canvis que feïen inviable l’estrena del títol.

Així doncs, Verdi va deixar Nàpols per fer l’estrena a Roma, confiant en la major relaxació de la censura vaticana.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *