Ewa Podles és "Tancredi"

Ewa Podles és “Tancredi”

Tancredi és una òpera dividida en dos actes amb música de Gioacchino Rossini i amb llibret en italià de Gaetano Rossi, tot i que basat en l’obra de Voltaire: “Tancrède” (1759). L’estrena va ser a Venècia l’any 1813.

Aquesta és la primera obra important de Rossini i, juntament amb L’italiana in Algeri, que és del mateix any 1813, va esdevenir molt cèlebre i va fer molt famós al compositor de Pésaro, que només tenia 21 anys en aquell moment. L’obra va tenir una llarga i brillant carrera a Europa i va ser, pels teatres alemanys, el punt de partida d’una invasió de l’òpera italiana contra la qual es revoltarien Weber i posteriorment Wagner.

Al llarg de tota una època, Europa va tenir com a ídol musical Rossini. Fins i tot Beethoven, per tal d’atraure més l’atenció del públic, quan es va estrenar la Novena simfonia, va fer que s’interpretés, a més de la seva simfonia, una ària de Tancredi.

La partitura inclou importants innovacions: per una part, els concertants són més freqüents i duren més que en l’òpera seriosa heretada del segle XVIII; per una altra, Rossini substitueix l’aridesa del recitatiu secco (sense quasi acompanyament musical) per recitatius més curts en els quals l’orquestra recolza la veu i es barreja amb ella: fa ressaltar en particular el paper dels instruments de vent que realcen la línia vocal. Una òpera de referència que podeu descobrir als Moments d’òpera d’aquesta setmana.

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *