George Gershwin

George Gershwin

De l’11 al 19 de juliol el Gran Teatre del Liceu acull les representacions de l’òpera Porgy and Bess de George Gershwin, títol que ocupa la setmana dels Moments d’òpera. Es tracta d’una història que es desenvolupa al barri miserable de Catfish Row, a Charleston (Carolina del Sud).

Aquesta trama va fascinar des del primer moment a George Gershwin. El seu germà Ira Gershwin va intervenir en la redacció del llibret, juntament a un dels autors. Aquesta obra va ser concebuda com a òpera per a personatges negres, ja que quasi tots els personatges que hi intervenen formen part de la comunitat negra del barri de pescadors, excepte breus intervencions de personatges secundaris.

Quan l’any 1935 els autors van intentar dur aquesta òpera al Metropolitan de Nova York va topar-se amb l’hostilitat de l’equip directiu del teatre. L’obra, després de la seva estrena a Boston, va interpretar-se també a Nova York, però en un altre teatre. No va ser fins l’any 1955 que un cantant negre –Marian Anderson– va poder interpretar un paper al Metropolitan. De fet, per aconseguir interpretar una òpera com aquesta al MET, encara faltaven uns quants anys més.

La inclusió a l’òpera d’elements de “jazz” i les “espirituals negres” li van donar un segell molt personal per la seva combinació amb altres de procedència netament operística, fins i tot s’ha arribat a dir que amb influències de Mussorgski.

Destacar que, en efecte, l’òpera només funciona quan la munta una companyia majoritàriament formada per cantants negres. Això ha provocat que la seva presència als teatres europeus sigui menor a la desitjada.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *