Mirella Freni, Suor Angelica

Mirella Freni, Suor Angelica

Il Prigioniero (El presoner) és una òpera en tan sols un acte amb música i llibret de Luigi Dallapiccola. La font literària és la novel·la curta “La tortura per l’esperança” de Philippe-Auguste Villier de l’Isle-Adams. Estrenada a Florència l’1 de desembre de 1949; serà aquesta temporada la primera ocasió en que podrà veure’s al Gran Teatre del Liceu.

Hi intervenen bàsicament quatre personatges: la mare (soprano), el presoner (baríton), el carceller (tenor) i el gran inquisidor (tenor).

Dallapiccola conegué el relat “La tortura per l’esperança” de Villier de l’Isle-Adams l’any 1939 i l’associà immediatament amb la descripció que del rei Felip II fa Victor Hugo en “La llegenda dels segles”. El cruel conversor d’heretges, Felip II, despertà en molts artistes associacions amb Hitler i Mussolini.

Dallapiccola ha estat el músic italià més compromès amb la Segona Escola de Viena. La seva adscripció al dodecatonisme presenta, tanmateix, algunes variants i el seu llenguatge musical està també influït per la música italiana antiga.

Per la seva banda, Suor Angelica amb música de Giacomo Puccini i llibret en italià de Giovacchino Forzano, va ser estrenada a Nova York el 14 de desembre de 1918, al costat dels dos altres títols del popular Trittico: Il Tabarro i Gianni Schicchi, i que podrem conèixer la propera setmana.

És una òpera en un sol acte on tan sols hi intervenen veus femenines i blanques. Les més destacades són Sor Angelica (soprano), la Princesa –tieta de Sor Angelica– (contralt), l’abadessa (mezzosoprano) i la zeladora (mezzosoprano).

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *