Richard Strauss

Richard Strauss

El proper 11 de juny es commemorarà el 150è anviersari del compositor Richard Strauss, motiu pel qual volem dedicar els Moments d’òpera a una de les seves millors -i més conegudes- obres: Der Rosenkavalier (El cavaller de la rosa), estrenada a Dresde el 26 de gener de 1911.

En termes musicals, en el seu moment va parlar-se de la “traïció de Richard Strauss”, pel fet que el compositor abandonés la seva trajectòria de compositor “avançat” i expressionista per revaloritzar l’època daurada de Viena, la de Maria Teresa d’Habsburg (1740 – 1780), sense tenir en compte el creixent interès de Strauss per aquella època, fruit del descobriment de la música de Mozart, per una banda i, per l’altra, que el camí que havia iniciat amb Salomé i Elektra portava cap al caos compositiu.

El mèrit de Strauss va ser aconseguir evocar un món galant i evanescent amb els mitjans orquestrals del seu temps, crear una òpera molt marcada per l’estil mozartià, i prendre’s la llicència d’evocar el vals vienès sense arribar al ridícul que suposaria calcar-lo amb l’estil del segle XVIII.

En essència, aquesta òpera és un clar exemple del que es coneix com a Neoclassicisme, on evocant el Classicisme mozartià, i incorporant les experimentacions de l’Expressionisme, apareix una música deliberadament trencadora, però digerible per qualsevol espectador.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *