Plácido Domingo, "Otello" històric

Plácido Domingo, “Otello” històric

En el marc de la Shakespeare Week, que commemora el 450è aniversari del naixement de l’autor anglès, nosaltres li volem fer un homenatge líric, fixant-nos en una de les millors adaptacions operístiques d’un dels seus drames, Otello. Estrenada a Milà l’any 1887, és una òpera amb música de Giuseppe Verdi, i llibret en italià d’Arrigo Boito.

Quan Verdi va estrenar Otello (l’any 1887) encara molts teatres europeus representaven l’Otello de Rossini. Malgrat tot, la millor adaptació al drama shakespearià de la versió de Verdi, va fer que progressivament la versió de Rossini anés desapareixent, i cedís lloc al títol que avui ens ocupa.

Verdi va estrenar aquesta òpera gràcies a la insistència del seu amic, llibretista i compositor Arrigo Boito, ja que va ser ell qui va convèncer a l’editorial Ricordi per esperonar Verdi a estrenar nous títols, ja que el compositor ja era gran, però encara tenia el geni creatiu ben viu. I Boito va convèncer a Verdi a través de l’esquer de l’adaptació de títols de Shakespeare; atès que fins la data només havia pogut adaptar-ne un, el mític Macbeth de 1847. Així, Verdi va veure la possibilitat de musicar un altre drama de l’autor anglès, atès que Boito li oferia un excel·lent resum argumental del drama d’Otello.

Quan finalment Verdi va acceptar posar música al llibret de Boito, la música va córrer com la pólvora. Cal tenir present que feia quasi 16 anys que Verdi no estrenava cap títol, i això va generar una gran espectació a Milà. L’èxit va ser tan esclatant que animaria a Ricordi i Boito a convèncer de nou Verdi per musicar un altre títol shakespirià, i així naixia la seva última òpera: Falstaff (1893).

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *