Jaume Aragall (Romeo)

Jaume Aragall (Romeo)

Estrenada a La Fenice de Venècia, I Capuleti e i Montecchi és una òpera dividida en dos actes i amb música de Vincenzo Bellini, i llibret en italià de Felice Romani.

Per compondre aquesta òpera, Bellini tan sols va disposar d’un mes i mig. Un termini molt breu en un autor que es prenia molt de temps per a la composició. Que ho pogués fer s’explica ja que va poder recuperar trossos de l’òpera Zaira, que havia fracassat l’any anterior a Parma i no es creïa que tornés a circular per Itàlia. Algunes peces de Zaira van ser incorporades i moltes reescrites i Bellini va afegir, a més, una ària per a Giulietta, procedent de la seva primera òpera Adeldon e Salvini.

El resultat va ser una òpera nova que va ser molt ben rebuda a Venècia i va significar un important pas endavant per a Bellini. El compositor, en la creació dels personatges va deixar-se endur per l’estètica “belcantista” encara en vigor a aquella època, que exigia veus lleugeres i flexibles en els papers masculins (papers que només uns anys abans interpretaven els “castrati”).

Aquest costum va mantenir-se viu durant molts anys, per això Bellini va escriure el paper de Romeo per a una mezzosoprano de coloratura, primant l’estètica de la veu per sobre de la credibilitat del personatge, cosa que l’any 1966 va rectificar el mestre Abbado, donant pas a la versió que aquesta setmana coneixem al programa. En canvi, el paper de Tebaldo sí que correspon a un tenor líric lleuger, un tipus de veu i tècnica vocal que ja existia en aquella època.

La gravació a la qual us fem referència té com a protagonistes a Margherita Rinaldi (Giulietta), Jaume Aragall (Romeo) i Luciano Pavarotti (Tebaldo); de tota manera també podrem sentir la veu del tenor peruà Juan Diego Flórez.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *