Plácido Domingo, Parsifal de referència

Plácido Domingo, Parsifal de referència

Estrenada a Bayreuth el 26 de juny de 1882, Parsifal és -segons el seu autor- un Festival Escènic Sagrat; amb lletra i música de Richard Wagner.

Amb aquesta obra de maduresa, Wagner va tornar als drames musicals de contingut místic; amb Parsifal va aconseguir desencantar completament a Nietzsche, qui havia admirat el to pagà i anticonvencional de les seves creacions “nibelungues”, ja que Wagner va retornar a uns textos i actituts filocristianes inexplicables tenint en compte les creacions que havia presentat fins al moment.

Wagner va concebre l’obra l’abril de 1857 però només la completà vint-i-cinc anys després, estrenant-la a Bayreuth l’any 1882.

El 31 de desembre de 1913 el Liceu es va avançar una hora i mitja a la resta de teatres europeus que van estrenar Parsifal l’1 de gener perquè en el seu testament, Richard Wagner havia prohibit que es representés fora de la ciutat de Bayreuth fins 30 anys després de la seva mort.

En molts teatres europeus es va programar l’òpera per aquest dia, però al Liceu es va iniciar la representació la vigília i degut a la diferència horària (atès que s’anava una hora avançat respecte als altres països d’Europa) el Liceu va ser la primera ciutat on es va representar per primer cop oficialment Parsifal.

La funció va començar a les 22:25h del 31 de desembre de 1913 i es va acabar a les 5 de la matinada de l’1 de gener de 1914. Després de l’estrena d’aquella primera representació, al Liceu se n’han fet 108 funcions. I just el passat 9 de gener La Fura dels Baus ha concebut un espectacle per celebrar el centenari d’aquesta estrena barcelonina.

Aquesta setmana us proposem conèixer la mística òpera Parsifal.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *