Beethoven

Beethoven

Estrenada definitivament a Viena l’any 1814, la d’aquesta setmana és l’ùnica òpera del genial Ludvig van Beethoven, una obra mestra que us volem descobrir en la setmana del 243è aniversari del compositor.

La primera versió de l’òpera Fidelio de Beetohoven està dividida en tres actes, i va tenir com a llibretista Joseph Sonnleithner i i es va estrenar el 1805 en una Viena ocupada per les tropes franceses, sense èxit.

Una segona versió del 1806 només va comptar amb dues representacions. La versió definitiva, en dos actes, en què havia incorporat el llibretista Georg Friedrich Treitschke i revisat a fons la partitura, es va estrenar a Viena el 1814, i pocs mesos després va viatjar a Praga, Leipzig, Dresden i Berlín.

Aquesta llarga i complicada elaboració explica també l’existència de tres obertures prèvies a la definitiva, que –amb el nom de Leonore– han tingut una gran difusió com a pàgines simfòniques independents. Habitualment, l’anomenada Leonore núm. 3 s’insereix entre les dues escenes del segon acte.

A més de Fidelio, aquesta setmana dedicarem els darrers minuts del programa a la soprano Julia Lezhneva, amb motiu de la seva actuació al teatre L’Atlàntida de Vic, amb un programa d’allò més estimulant.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *