Dilluns dia 03 a les 20:30h, i relacionat amb la celebració del bicentenari del naixement de Richard Wagner, el Palau de la Música Catalana ha programat una representació en versió concert de l’òpera L’holandès errant (1843), amb Les Musiciens du Louvre, sota direcció de Mark Minkowski, per això dedicarem a aquest títol la propera edició dels Moments d’òpera.

Mark Minkowski

Mark Minkowski

Es diu que la llegenda escandinava de l’holandès errant li va venir a la ment a Wagner quan el vaixell en el que viatjava pel Bàltic va patir una forta tempesta i va haver de buscar refugi a un fiord noruec. Amb l’idea de posar música a una llegenda germànica, i situant-la en un ambient de cant coral popular, Wagner s’acostava notablement al món operístic de Weber, el qual li donaria la pauta per a orientar les seves noves produccions cap al món germànic.

Pel que fa a la música, aquesta va ser composta amb gran rapidesa: tan sols sis mesos, durant la primavera de 1842, i com a reacció colèrica després de veure’s obligat a vendre’s l’esbós de “Le Vaisseau Fantôme”.

És en aquesta òpera on apareix per primer cop el leitmotiv, el tema conductor que individualitza un personatge, defineix una idea o sentiment i caracteritza l’obra del compositor. La música, vital i impetuosa, fa una clara distinció dels tres espais de l’acció: l’espectral de l’holandès, el realista de la gent de la població on transcorre l’acció, i l’espiritual que acullen l’home turmentat (l’holandès) i la dona acollidora (Senta).

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *