Luciano Pavarotti com a "Calaf"

Luciano Pavarotti com a “Calaf”

L’òpera Turandot és una òpera en tres actes amb música de Giacomo Puccini, amb un final realitzat per Franco Alfano, a causa de la inesperada mort de Puccini; amb un llibret de Giuseppe Adami i Renato Simoni, basat en l’obra teatral de Carlo Gozzi del mateix títol (i de l’any 1764).

Van estrenar-la pòstumament al teatre alla Scala de Milà, sota l’atenta direcció musical d’Arturo Toscanini, va ser el 25 d’abril de 1926. L’estrena a Catalunya va produir-se al Liceu de Barcelona, el 30 de desembre de 1928.

Puccini va començar el seu treball sobre Turandot el març de 1920, després d’una trobada amb els llibretistes Giuseppe Adami i Renato Simoni. La composició va començar el gener de 1921. El març de 1924 havia completat tota l’òpera excepte el duet final. No obstant, estava insatisfet amb el text del duet final, i no hi va continuar fins el 8 d’octubre, quan va decidir-se per la quarta versió que Adami li va presentar del duet.

Però el 10 d’octubre li va ser diagnosticat un càncer de gola i algunes setmanes més tard va traslladar-se a Brussel·les per a sotmetre’s a un tractament mèdic. Allà li va ser realitzada una intervenció quirúrgica el 24 de novembre, però va morir arran de les complicacions el 29 de novembre de 1924.

Després de moltes complicacions en l’elaboració del controvertit final, va poder estrenar-se, no sense polèmica: enmig de l’acte III, dos compassos després de les paraules “Liù, poesia!”, l’orquestra va aturar-se. Toscanini va aturar-se també, i va baixar la batuta. Va girar-se cap al públic i anuncià: Qui finisce l’opera, perché a questo punto il maestro è morto (“Aquí acaba l’òpera, perquè en aquest punt el mestre va morir”). El teló va caure lentament. Les següents representacions van incloure el final realitzat per Alfano.

No cal dir que Turandot és una òpera que ha gaudit d’una gran popularitat. De fet, segons les dades d’Operabase, és la 16ena òpera més representada en les darreres cinc temporades.

L’òpera pòstuma de Puccini és la protagonista dels Moments d’Òpera d’aquesta setmana.

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *