Cartell de NABUCCO a Òpera Catalunya

Cartell de NABUCCO a Òpera Catalunya

Giuseppe Verdi va rebre l’encàrrec d’escriure Nabucco en un moment molt complicat de la seva vida, després del relatiu fracàs de l’òpera Un giorno di regno i, molt pitjor, després de la mort dels seus dos fills i la seva dona, Margherita Barezzi, filla del seu protector.

Aleshores estava decidit a abandonar la seva carrera operística, iniciada l’any 1839 amb Oberto, conte di San Bonifacio, tan és així que va anar a acomiadar-se de l’empresari del teatre alla Scala, Bartolomeo Merelli, però aquest va insistir en entregar-li el llibret de la tercera òpera prevista per la Quaresma de 1842 (que al ser una obra “quaresmal”, obligatòriament, havia de tenir contingut bíblic, ja que de no ser així la censura mai hauria permès al teatre programar-la).

Finalment el compositor va acceptar escriure una òpera en la qual els italians van saber veure-hi l’al·lusió del llibretista, Temistocle Solera, a l’opressió austríaca. A la Scala de Milà, i envoltat d’oficials austríacs, els italians van victorejar el passatge, sense que l’autoritat pogués fer res, en el qual el cor es lamenta per l’opressió de la seva pàtria (el molt popular Va, pensiero, sull’ali dorate).

En aquell moment naixia un símbol del “Risorgimento” italià o, millor dit, dos: l’himne (Va, pensiero…) i el compositor, al qual els patriotes italians l’al·ludien usant el seu cognom (VERDI) com a acrònim de les lletres Vittorio Emanuele Re’dItalia, relacionant el sentiment patriòtic i la lluita contra l’invasor en el nom del compositor, fins aleshores molt llunyà a qualsevol idea política.

 

Aquest diumenge, a partir de les 23h, dediquem els Moments d’òpera a Nabucco, coincidint amb el cicle Òpera Catalunya, en una producció dels Amics de l’Òpera de Sabadell que s’estrenarà al teatre de La Faràndula el 20 de febrer. I, posteriorment, es veurà a Manresa, Lleida, Granollers, Sant Cugat del Vallès i Girona.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *