Lucia di Lammermoor, amb Sutherland i PavarottiDesprés dels programes dedicats a Joan Sutherland i Luciano Pavarotti, volem tancar el cercle centrant-nos en una obra cantanda per amdós astres de la lírica.

I un cop haver-ho votat amb els seguidors del facebook del programa, ha resultat guanyadora l’òpera Lucia di Lammermoor, una òpera en tres actes amb música de Gaetano Donizetti i llibret en italià de Salvatore Cammarano; basat en la novel•la The Bride of Lammermoor de Walter Scott.

Van estrenar-la l’any 1835 al teatre San Carlo de Nàpols. L’estrena a Catalunya va ser el 15 de setembre de 1849 al Gran teatre del Liceu.

L’òpera de Donizetti va tenir un èxit espectacular i va interpretar-se per tot l’àmbit operístic internacional repetidament. Per a donar més relleu a la figura, habitualment secundària del tenor, el compositor va donar-li una escena final amb recitatiu, ària i cabaletta (Tu che a Dio spiegasti l’ali) que va servir per a que el tenor com a institució augmentés el seu prestigi; sobretot quan el tenor francès Gilbert Dupré va començar a cantar amb veu plena el paper d’Edgardo (enlloc d’usar el falset en la zona aguda), cosa que va fascinar al públic francès i, amb el temps, ens ha fascinat a tots i, de fet, ara seria impensable que es cantés d’una altra manera.

Aquesta setmana als Moments d’òpera, us esperem amb Lucia di Lammermoor de Donizetti i les veus de Sutherland i Pavarotti:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *