Aquest diumenge es commemorarà el 177è aniversari de la mort de Vincenzo Bellini, per aquest motiu diumenge dediquem a Bellini els Moments d’òpera; però per a escollir l’òpera que coneixerem, hem deixat que els oïents votin, i així heu fet. Les votacions han quedat de la següent manera:

 

Norma: 6 vots
I Puritani: 5 vots
Il Pirata: 2 vots
I Capuleti e i Montecchi: 1 vot
Beatrice di Tenda: 1 vot

 

Així doncs, diumenge de les 23h a les 00h coneixerem a Norma.

 

La història de Norma està lleugerament inspirada en una llegenda celta recollida per Alexandre Soumet. Els druides veneraben un arbre, Ydraggsil (el mateix que s’esmenta al wagnerià “Anell del Nibelung” i del que “Wotan” va extreure’n una llança) i que era objecte de culte ritual. Quan el món celta va posar-se de moda a través de les idees literàries que va posar en marxa el romanticisme, no van faltar les històries derivades d’aquell culte i d’aquell poble.

 

L’autor del llibret, Felice Romani, va accentuar el caràcter personal del drama de Norma, enlloc d’insistir, com en el model original, en la lluita entre druides i romans, què a l’òpera és un argument secundari. Aquesta obra, quan va estrenar-se, inaugurant la temporda de la Scala de Milà de l’any 1831, no va entusiasmar, però en poc temps va aconseguir prestigi i aquella mateixa temporada van fer-se 30 representacions, quasi seguides.

Bellini sempre va creure que aquesta era la seva millor obra, i ha estat considerada una peça fonamental del belcantisme romàntic. Les seves dificultats vocals l’han fet assequible, tan sols, a les grans veus de la història de l’òpera; i poden estar segurs què al proper programa n’escoltarem una bona representació.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *