Isolde

Birgit Nilsson com a Isolde

Aquesta temporada 2012 – 2013 els Moments d’òpera us acompanyaran cada diumenge de les 23h a les 00h a La Xarxa. En la primera edició d’aquesta temporda del programa, podrem conèixer una de les obres més significatives del compositor alemany Richard Wagner: TRISTAN UND ISOLDE. Una obra que ens parla de l’amor des del punt de vista del romanticisme, que l’entén com una cosa tan pura, que no pot viure’s en el món terrenal, sinó que l’amor ha de viure’s en la mort, el món diví.

A banda de la implicació del propi compositor a la trama, ja que en el fons l’argument ens parla del gran amor que va sentir Wagner per la dona del seu protector, Mathilde Von Wesendonck. És en aquesta òpera on Wagner obre la porta a la reflexió sobre la necessitat o possibilitat de trencar el sistema tonal occidental, per a obrir-lo a d’altres combinacions sonores no previstes pel sistema, fins aleshores considerat immutable per les institucions acadèmiques, músics, crítics i el públic. Fet que compositors posteriors investigarien fins a límits inimaginables aleshores.

No podia passar-nos per alt que aquest és el darrer títol que s’ha representat al Gran teatre del Liceu, en el marc de la visita del Festival Wagner de Bayreuth, que ens ha permès gaudir de les obres L’holandès errant, Lohengrin i Tristany i Isolda. Tres títols que recordarem durant molts anys, atesa l’excel·lent qualitat de les interpretacions. Un fet històric que volem homenatjar al programa.

Així canta la “mort per amor” la soprano Birgit Nilsson:

 

El diumenge 9 de setmebre de les 23h a les 00h en vam conèixer els antecedents, les caractarístiques vocals necessàries dels rols principals, l’argument i, és clar, en coneixerem els moments musicals més rellevants:

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *