Maria Callas com a 'Medea'

Maria Callas com a ‘Medea’

Medea és una òpera dividida en tres actes amb música de Luigi Maria Zenobio Cherubini i llibret, originàriament en francès, de François-Benoît Hoffman, però inspirat en les tragèdies homònimes d’Eurípides i Sèneca. L’estrena del títol de la setmana va ser a al teatre Feydeau de París el 13 de març de 1797; es va estrenar en francès i amb diàlegs parlats, forma típica de l’opéra-comique francesa. Posterioment, Carlo Zangarini traduiria el text a l’italià.

L’origen literari d’aquesta òpera l’hem de buscar en les tragèdies d’Eurípides i Sèneca, i a la de Corneille, tantes vegades recollides i manipulades pels compositors del segles XVII i XVIII. La versió que avui ens ocupa, la de Cherubini, resulta ser sòbria i clàssica, com influïda per l’esperit teatral de Gluck.

Originàriament escrita en francès, la traducció a l’italià va anar a càrrec de Carlo Zangarini. Amb tot, la que més circula és una versió adulterada per l’alemany Franz Lachner, atès que al segle XIX va decidir cambiar els diàlegs per recitatius acompanyats d’orquestra, a l’estil de Gluck. Tot i que aquesta adaptació ha estat molt criticada, el cert és que és aquesta la que ha prevalgut als teatres d’arreu on s’ha representat. Destacar que l’any 1953 aquesta versió va ser rellegida, i el resultat n’és un híbrid, a mig camí entre els recitats parlats, i els acompanyats per orquestra.

De fet, la versió protagonitzada per Maria Callas l’any 1953 és considerada com la més famosa. Es tracta d’unes interpretacions a Florència, sota la direcció de Vittorio Guiu, i en el seu moment sota la direcció escènica de Margarita Wallmann. La Callas, asseguren els seus biògrafs, va aprendre’s el paper de Medea en tan sols una setmana, i el resultat va ser reconegut enèrgicament pel públic assistent a les representacions. Callas va interpretar, amb un gran èxit, aquest paper al llarg dels anys cinquanta i principis dels seixanta, cantant-la més de trenta vegades a nou ciutats diferents. Posteriorment, Maria Callas va protagonitzar una pel·lícula centrada en la figura de Medea, sota la direcció de Pier Paolo Pasolini, però sense la música de Cherubini.

Vols descobrir aquesta fantàstica òpera de Cherubini a través de la veu de Maria Callas? Escolta els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Joyce DiDonato és 'Ariodante'

Joyce DiDonato és ‘Ariodante’

Ariodante és una òpera dividida en tres actes, amb música de Georg Friedrich Händel i llibret en italià d’autor anònim, tot i que basat en Ginevra, principessa di Scozia d’Antonio Salvi, a partir dels cants IV a VI de l’Orlando Furioso de Ludovico Ariosto. L’estrena va ser el 8 de gener de 1735 a la Royal Opera House de Londres, mentre que al Liceu hi arribaria per primer cop el 15 de maig de 2006. Teatre que l’acull de nou, en versió de concert, el proper 14 de març, i que significarà el debut en el teatre del prestigiós director William Christie acompanyat de la formació Les Arts Florissants.

Händel va fer un important esforç a fi de captar el públic de Londres amb aquesta òpera, per això el resultat és més espectacular del que era habitual. Sobretot pel que fa a la cura amb l’orquestra i incorporant formes musicals a la partitura que fan referència a danses molt populars en l’època. A més, tota l’obra està farcida d’escenes de lluïment dels principals personatges. Malgrat això, l’òpera no va acabar d’agradar quan va estrenar-se el 1735. A més, aquesta seria la primera òpera que Händel estrenaria al Covent Garden de Londres.

Vols descobrir els secrets d’Ariodante, descobreix-los als Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Jonas Kaufmann és Chenier al Liceu

Jonas Kaufmann és Chenier al Liceu

Andrea Chénier és una òpera dividida en quatre actes, amb música d’Umberto Giordano i llibret en italià de Luigi Illica. Estrenada al Teatre alla Scala de Milà el 28 de març de 1896, a Catalunya va poder veure’s per primer cop al Gran Teatre del Liceu, el 12 de novembre de 1898, teatre que l’acull de nou del 9 al 28 de març, amb un repartiment de luxe encapçalat per Jonas Kaufmann, Sondra Radvanovsky i Carlos Álvarez.

El llibretista de l’òpera de Giordano, Luigi Illica, va aprofitar-se d’alguns elements de la història del poeta francès Andrea Chénier per a la seva narració operística. Nascut a Constantinopla, tal i com s’indica al tercer acte, André Chénier va ser fill del cònsul francès a l’esmentada ciutat. La seva família no va trigar en tornar a França i André Chénier va viure un temps a Carcassona i després a París.

La seva mala salut va impossibilitar que seguís la carrera militar. També va estar tres anys a Londres com a secretari de l’ambaixador francès; quan va tornar a França va entusiasmar-se amb els canvis socials que prometia la Revolució francesa. Però la execució de Lluís XVI va canviar la seva orientació, ja que va considerar que la revolució s’estava excedint. Va ser detingut per contra-revolucionari i va ser executat en els darrers dies del Terror, sense que el seu germà, el diputat revolucionari Marie-Joseph Chénier, pogués evitar-ho.

Sobre aquesta vida, i inventant una trama amorosa que donés constància a l’acció, Luigi Illica va teixir una òpera que respira un ambient hostil a la Revolució francesa.

Amb els anys aquesta òpera ha esdevingut l’escenari perfecte pel lluïment vocal i interpretatiu de tres grans cantants: un tenor, una soprano i un baríton. Descobreix Andrea Chénier als Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Sonya Yoncheva és Cleòpatra

Sonya Yoncheva és Cleòpatra

Giulio Cesare in Egitto és una òpera dividida en 3 actes, amb música de Georg Friedrich Händel i llibret en italià de Nicola Francesco Haym, tot i que basat en el llibret de Gicomo Francesco Bussani pel compositor Antonio Sartori  de l’any 1676. L’estrena va ser al King’s Theater de Londres el 20 de febrer de 1724, mentre que l’estrena catalana seria el 22 de desembre de 1964 al Gran Teatre del Liceu.

Giulio Cesare in Egitto es considera com la més elaborada i rica del catàleg de Händel, i per això ha estat la més difosa al llarg del segle XX. Com en totes les òperes de Händel, després de la II Guerra Mundial s’ha presentat en un gran nombre d’escenaris, i se n’han realitzat moltes gravacions discogràfiques. Com també passa amb d’altres títols de Händel, bona part dels directors que l’han dirigit s’han permès la llicència de modificar les tessitures dels cantants i, fins i tot, retallar algunes escenes. Tot i que actualment la tendència general és la d’utilitzar la versió de 1724, amb contratenors en els papers originàriament concebuts per a castrat.

Si vols conèixer aquest imprescindible títol de Händel, escolta els Moments d’òpera d’aquesta setmana:

Plácido Domingo és "Don Carlo"

Plácido Domingo és “Don Carlo”

Don Carlo és una òpera dividida en cinc actes, amb música de Giuseppe Verdi, amb llibret en francès de Joseph Méry i Camille du Locle, basat alhora en el drama de Friedrich Schiller, titulat Don Carlos (1787). Existeix una versió en italià, dividia en quatre actes, adaptada pel propi Verdi l’any 1884, i amb un llibret traduït i adaptat per Achille de Lauzières. També una versió en italià, amb cinc actes, i de 1887.

La versió francesa va estrenar-se a l’òpera de París, l’11 de març de 1867. A Catalunya va estrenar-se el 27 de gener de 1870, al Gran Teatre del Liceu.

Don Carlo és el nou i ambiciós projecte dels Amics de l’Òpera de Sabadell, que en el marc del cicle Òpera Catalunya portaran per les ciutats de Sabadell, Reus, Viladecans, Vic, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Tarragona, Girona i Granollers.

L’òpera de París, per donar major solemnitat a l’Exposició Universal de 1867, va decidir encarregar una nova òpera a Verdi, ja que Meyerbeer, el compositor operístic francès per excel·lència, havia mort el 1864. Verdi aportà al model que exigia París una nova i profunda dimensió amb la seva gran personalitat i intuïció dramàtica. Així, Don Carlos és potser la darrera obra mestra de la grand opéra francesa, ja en el moment del seu crepuscle.

Una estrena a París significava cinc actes i l’inevitable ballet, el que donava com a resultat una enorme durada que s’havia d’adaptar, a més, a qüestions tan banals com els horaris dels últims trens de rodalies, per la qual cosa Verdi va haver de retallar algunes escenes. Verdi va tornar a trobar-se amb l’obstacle dels horaris nocturns quan anys més tard va decidir emprendre la transformació del Don Carlos francès al Don Carlo italià.

L’acció transcorre a Espanya, durant la segona meitat del segle XVI, durant el regnat de Felip II, excepte el primer acte de la versió de cinc actes, que transcorre al bosc de Fontainebleau, prop de París. Les relacions del rei i el seu fill Carles, mort empresonat, introdueix els suposats amors entre Carles i Isabel de Valois, muller de Felip II, i crea les figures de Rodrigo de Posa, l’amic de Carles i valedor dels drets dels Països Baixos, i la Princesa d’Èboli, personatge real que aquí té un paper conspirador, i també l’inquietant personatge del Gran Inquisidor.

En tot cas, per conèixer tots els detalls del títol, us proposem una aproximació a través dels Moments d’òpera d’aquesta setmana: