“Maneres de viure”

Dissabtes de 9 a 12 i diumenges de 9 a 11. 
Un altre manera de viure la ràdio el cap de setmana.

Una idea general

“Les Maneres de viure inspiren formes de pensar.
El pensament crea Maneres de viure”
Hi ha altres formes d’explicar la realitat.

Vivim un moment de desconcert. La crisi econòmica està desdibuixant molts dels patrons establerts al llarg de la darrera dècada. De cop i volta, moltes maneres de viure i formes de pensar s’han vist abocades a una revisió profunda. El que havia estat possible fins el moment, les seguretats confortables, ara transiten per un espai de notable incertesa. No sabem massa que serà de nosaltres, de les nostres vides personals o professionals, de les estructures socials que sustenten les nostres formes de vida, més enllà del curt o mig termini.

Les ideologies es difuminen, canvien els patrons, els treballs són inestables, l’economia trontolla, el present transita a alta velocitat cap a un futur incert. Tothom assegura que sortirem d’aquesta crisi, però també que en el camí haurem deixat moltes coses. Probablement en sortirem més prims, amb un estat del benestar afeblit i en procés de revisió. Però el canvi serà també un espai d’oportunitats.

De la crisi en sortirem més febles… però serem més savis ?

Estem canviant, mudant la pell, caminem cap a un altre model que ens obligarà a definir noves “Maneres de viure”.

El programa

Aquest és l’espai de reflexió i anàlisi per on pretén transitar Maneres de viure. Un inventari de la realitat, diversa i plural, que expressa nous problemes, noves incerteses, però que a l’hora troba noves respostes, creant nous espais i oportunitats. Ens adaptem a les noves situacions.
En bona mesura han estat les dificultats les que al llarg de la història han fet créixer i “evolucionar” l’esser humà.
Volem aprendre a interpretar aquest canvi proposant un producte comunicatiu que ens sigui útil per entendre la realitat. Que ens ajudi a adaptar-nos. Apostem per un “entreteniment útil” que ocupi part del temps de lleure dels nostres oients, però que també esperoni el pensament i el debat.

EDICIÓ DISSABTE

9 a 10 del matí.

8’05 – Maneres de viure
Cada setmana començem el programa amb un breu relat d’un personatge anònim que ens explica la seva manera de viure. Un inventari de formes i experiències de vida que retrata una societat diversa i plural, en periode de transició.

8’11 – Fem territori.
Resum informatiu de la setmana a partir de l’observació del territori en primera persona.

8’31 – La finestra
El comentari d’Antoni Puigverd. Periodista i escriptor.
Visió de l’actualitat de la setmana des d’un punt de vista personal.

8’45 – El món abans d’ahir.
MIrem les portades dels principals diaris de fa deu anys i ens fixem en el què aleshores era notícia. El món no ha canviat tant, ho demostren els experts sobre diferents temes que analitzen la realitat de fa una dècada.

10 a 11 del matí.

10’09 – Tristos tòpics

Amb el professor de filosofia Josep Muñoz construim i deconstruim tòpics amb l’únic objectius d’interrogar-nos i obligar-nos a pensar. Encara que no tinguem temps!

10’21 – Maneres de viure i pensar (transicions)
Conversa amb un personatge destacat sobre la seva activitat i el àmbit temàtic del programa.

10’46 – La veu del carrer
Cada setmana conviden dues persones anònimes a compartir entrevista amb nosaltres. Veus que des d’àmbits molt diversos ens fan partíceps de la veu del carrer.

11 a 12 del matí.

11’09 – Llibres amb ànima/ 3 minuts per dir-ho tot/ Flexiblement

La Lola Casas ens porta un llibre amb ànima, un d’aquells llibres, la lectura dels quals no deixa indiferent. Ens explica la història que hi ha amagada darrera de cadascun d’aquests volums. I com que els llibres estan vuis busquem els vincles amb una realitat més propera del que sembla.

La Muriel Villanueva és escriptora, professora de l’Escola d’escriptura de l’Ateneu de Barcelona i una apassionada de la música.  Amb ella un cop al mes analitzem les lletres d’aquelles cançons que formen part de la nostra biografia sonora.

La psicòloga Jenny Moix ens ensenya a viure de manera flexible per viure millor.

11’30 – Maneres de viure. Visió de conjunt.
Visió de conjunt és el gran tema de portada del Maneres de viure.

11’54 – Maneres de viure globals
Una fotografia, una instantania d’un indret del món serveix per tancar el programa que ens envia el periodista i viatger Xavier Moret.
El periodista Xavier Moret ens concreta la postal global.

EDICIÓ DIUMENGE

9 a 10 del matí.

9’05 – Maneres de viure
Cada setmana començem el programa amb un breu relat d’un personatge anònim que ens explica la seva manera de viure. Un inventari de formes i experiències de vida que retrata una societat diversa i plural, en periode de transició.

9’11 – Visions de Catalunya des de la distància

Cada setmana catalans que viuen el seu país des de la distància analitzen les relacions Espanya-Catalunya i el procés sobiranista.

9’25 – 1714

Jordi Mata és escriptor i assessor històric del Tricentenari i cada setmana ens explica en forma d’apunts les implicacions de la Guerra de Successió sobre el territori. Cal fer memòria per construir un futur millor.

9’30 – Fragments. Maneres de viure.
Entrevista que ens descobreix al llarg de 4 setmanes el contigut i el continent d’un personatge destacat.

10 a 11 del matí.

10’06 – Complicitats educatives.

Carles Parellada és mestre, formador de mestres i pedagog sistèmic i cada setmana ens ensenya a mirar les aules amb uns altres ulls.

10’24– Microcontes per a nens… 
David Arnau és un apassionat de les paraules i cada setmana ens escriu un conte

10’30  Històries amb nom propi

Un lloc, una data i un escenari. cada setmana la Sara Barrera busca aquelles històries que neixen en un contect molt concret.

10’54 – Maneres de viure locals.
Una fotografia, una instantania d’un indret del territori per tancar el programa. Cada setmana Rafael Vallbona ens envia una postal vinculada al territori.

One Response to El programa

  1. […] Salut Mental Sabadell i la  Inocencia Moyá, d’ADEMM,  estan convidats al programa de Ràdio “Maneres de Viure” per a xerrar sobre la discriminació per motius de Salut […]