Avui fa dos mesos. Al punt del migdia primer a la Jonquera i més tard a Portbou, es donava l’alarma d’un incendi forestal. Un foc que, atiat per la Tramuntana que bufava aquell dia a la zona, devorava molt ràpid el que trobava al seu pas.
En poques hores les flames es van escampar i els bombers desplaçats van tenir molts problemes per controlar-lo.
Les xifres del desastre: 13.824 hectàrees arrasades de 17 municipis de la comarca de l’Alt Empordà.
El paisatge ha canviat. Potser mai tornarà a ser com abans. El que està clar és que la gent dels municipis afectats treballen per esborrar el record, netejant boscos i intentant fer vida normal.
Avui al visió de conjunt mirem altres paisatges cremats i ens preguntem com es recuperen els boscos i les persones arrasades per les flames. Observem els efectes del gran incendi de la Catalunya central de l’any 1994. I contraposem les imatges i el record d’aquell foc històric amb els efectes i les sensacions de l’incendi forestal d’ara fa dos mesos a l’Empordà.
L’any 1994 Catalunya va registrar un dels incendis més importants dels darrers anys. El foc va cremar 45 mil hectàrees a la Catalunya central, el Bages i el Berguedà van ser les àrees més afectades.
En parlem amb Josep Mª Coromines qui es dedica a l’agricultura i la ramadaeria. Aquell foc va arrasar un 80% de la seva finca. Avui és l’alcalde de Montmajor.
El municipi de Terrades està situat a 12 quilòmetres de Figueres. Limita amb els termes municipals de Boadella, al nord; Llers, a l’est; Cistella i Vilanant, al sud; i Cabanelles i Sant Llorenç de la Muga, a l’oest. Té 210 habitants.
El foc del passat mes de juliol va cremar 600 hectàrees, un 30% de tota la superfície. El sr. Isidre Felip, és l’alcalde de Terrades i també ens acompanya.
Aquest estiu han cremat 16 mil hectàrees de bosc en uns 600 incendis. A Catalunya un 60% del territori és bosc i d’aquest un 80% està en mans privades. Boscos familiars que van passant de generació en generació i que moltes vegades en aquest traspàs perden els usos.
Per intentar crear polítiques de gestió dels boscos catalans. L’any q948 un grup de propietaris de boscos van crear el Consorci Forestal de Catalunya.
En parlem amb en Josep Mª Tusell, és responsable tècnic del Consorci.

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *