Molts ciutadans es pregunten, angoixats i desorientats pels efectes de la crisi, quan sortirem d’aquesta situació d’extrema complexitat que estem vivint.
La caiguda de Leman Brothers l’any 2008 situava l’economia mundial a les portes del desastre. La intervenció decidida de molts governs per sanejar el sistema financer va evitar el salt al buit que suposava passar de la recessió a la gran depressió mundial.
Altres en canvi, com el govern espanyol presidit per José Luís Rodriguez Zapatero va voler negar la realitat, va voler dissimular l’evidència i garantint la solvència del sistema financer va retardar l’aplicació de mesures necessàries per redreçar la complexa situació provocada per l’esclat de la bombolla immobiliària i l’elevat nivell d’endeutament públic i privat.
La crisi a Espanya i Catalunya es mostra en aquest moment amb tota la seva duresa i amb uns evidents efectes d’injustícia social. Al dictat d’Europa, Berlín exigeix ajustos i retallades al govern de Mariano Rajoy que cauen a plom sobre els sectors més vulnerables de la societat en un país amb uns nivells d’atur insostenibles, un sector productiu incapaç de remuntar la situació i un nivell de deute insalvable.
Un país on l’economia va cap avall, que destrueix ocupació, on tanquen empreses, on la gent no arriba a final de mes, no hi ha èxit de la política. Molts ciutadans es pregunten de que riuen els polítics. Una política que sovint amb els seus gestos i incapacitats genera una perillosa desconfiança en la ciutadania. Però sense política tampoc l’economia pot funcionar.
Som en un moment de trànsit, de vulnerabilitat, de desencís. Però sense política i més encara, sense una Europa política solvent i representativa, el futur es presenta extremament complicat.
Avui tenim el plaer de disposar d’uns minuts de conversa amb ANTONI CASTELLS doctor en ciències econòmiques i empresarials, director de EuropeG, grup d’opinió i reflexió en economia política i ex-conseller d’economia entre els anys 2001-2010.
Acaba de publicar el llibre El desafío de la política, Europa y la gran recesión.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *