Costa molt generar un missatge optimista sobre la situació econòmica que viuen Espanya i Catalunya. El rescat del sistema financer, sol·licitat el passat cap de setmana pel govern de Rajoy, la comunicació i la gestió del mateix per part de l’executiu, les reaccions d’Europa, la resposta dels mercats, el increment una setmana més de la prima de risc… i el risc que per la solvència de l’euro generen les eleccions gregues de demà diumenge, perfilen un panorama molt gris que incrementa el desànim i les incerteses en la ciutadania.
Amb més de cinc milions d’aturats, amb els efectes socials de les retallades en sectors molt sensibles de l’estat del benestar, amb la situació de fallida de molts ajuntaments i institucions públiques, amb una Generalitat sobrepassada per la situació, amb els creixents índexs de pobresa que s’estenen en el teixit social…. amb aquest decorat, podem generar un discurs optimista i creïble sobre el futur ?
Una allau de males notícies ens col·lapsa i ens bloqueja. La boira és tant espessa que costa detectar les oportunitats, que resulta extremament difícil veure que podem sortir d’aquest immens forat depressiu, que sembla molt més profund encara després de l’eufòria col·lectiva viscuda en els darrers anys.
Avui volem escoltar la veu d’un economista que tendeix a observar els espais d’oportunitat, que hi són, en aquest context tant negatiu. Ens cal recuperar la confiança, aïllar-nos per un instant d’aquest permanent consum de pessimisme que ens situa al límit de l’abisme.
Conversem amb el professor ORIOL AMAT, catedràtic d’economia financera de la Universitat Pompeu Fabra, membre del consell assessor per la reactivació econòmica i el creixement (CAREC) i membre del consell de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, l’organisme que regula la borsa espanyola.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *