Mancats de noves idees i propostes en positiu, instal·lats sovint en el retret i la discrepància, sotmesos per corrents d’opinió publicada que acaben per fixar prejudicis i estigmes, sorprèn escoltar relats que suposin un repte col·lectiu i que proposin noves formes de fer les coses.
Avui volem donar dimensió a un d’aquests relats, que curiosament tenen dificultats per trobar els seus espais de cabuda i difusió en els mitjans més tradicionals.
Avui volem parlar a un de les ànimes d’un moviment pro-positiu, que fuig del lament per intentar teixir un nou relat.
Parlem del moviment “Compromís per Lleida”, nascut fa uns anys quan un grup de persones procedents d’àmbits molt diversos va trobar-se a Vallbona de les monges per proposar un nou relat per a les terres de Lleida, reivindicant el projecte del Canal Segarra Garrigues com una visió molt austera de l’aigua i molt oberta del territori.

Una gran infraestructura, encara en procés de construcció, que va donar arguments per donar forma a un moviment perseverant i que vol fer-se escoltar “Compromís per Lleida”. Refer el faraònic Canal Segarra garrigues en un instrument per millorar el territori. Una nova franja costanera que permetria l’amplíssim oest de les terrer de Lleida, postular-se com la California catalana, el rerepaís que s’autoabasteix, que descongestiona les zones més poblades, que potencia el turisme interior, que desenvolupa l’economia rural, que promou nova agricultura i ramaderia i la indústria de transformació.
I el més important una visió mancomunada de totes les conques catalanes a partir de la conexió dels dos Noguera amb el Segre, que donaria un nou impuls als problemes històrics de l’aigua a Catalunya vinculats al Segre i al Ter.
Una de les ànimes d’aquest engrescador moviment és un pagès, Josep Maria Escribà, un pagès il·lustrat, que juntament amb altres actors, provinents sobretot del món universitari, expressa amb passió el seu “Compromís amb Lleida”.

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *