doctor diesEl nostre organisme està regit per un seguit de ritmes interns, un sofisticat moviment intern que marca la repetició de les nostres activitat fisiològiques. El cicle són vigília, el dia i la nit, l’augment o el descens de la pressió arterial al llarg d’una jornada o els efectes de la menstruació en les persones.
Factors externs i interns que interactuen, es connecten, que treballen conjuntament i que tenen una incidència molt directe en la sensació de benestar de les persones.
Els essers humans, com tots els essers vius, depenen del funcionament d’un seguit de rellotges interns que s’han de sincronitzar amb els estímuls que arriben de l’exterior.
Si observem amb detall qualsevol funció de l’organisme, hi trobem un ritme, un mecanisme adaptatiu a un entorn canviant. Igual que l’home s’ha adaptat a la llum, a la gravetat o a l’atmosfera, sembla lògic pensar que tota activitat fisiològica té una formula rítmica de sincronització. I aquests moviment són els que estudia al cronobiologia, el poder del rellotge intern. Una ciència relativament moderna i que avui volem entendre per descobrir Maneres de viure millor.
En parlem amb el catedràtic de fisiologia de la UB, degà de la facultat de farmàcia ANTONI DIEZ NOGUERA, impulsor de l’estudi de la cronobiologia en l’àmbit universitari.

Tagged with →  
Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *