casas 008La dificultat del moment econòmic que estem vivint ens arrossega corrent avall, empesos per un contagiós pessimisme. Una època de majoritària contracció on hem perdut el respecte a paraules molt severes a l’hora de definir la crisi que patim. Notem el desconcert dels analistes, els dubtes de les autoritats monetàries, la improvisació dels estats, la incapacitat de molts polítics a l’hora de generar respostes convincents.
Ens cal un relat, el més engrescador possible, algú que ens digui que malgrat som en temps de canvi i de transformació, aviat intuirem la sortida al final del túnel.
Però no és fàcil, generar i trobar notícies optimistes, tot i saber que el pessimisme no ens porta enlloc.
Aquesta setmana el fons monetari internacional situava en un parell d’anys més la recessió econòmica severa per l’estat espanyol. Retallar no és suficient i cal incentivar amb mesures de creixement l’economia per poder sortir de la crisi. Però el col·lapse de les finances públiques continua amb la contenció i la reducció de la despesa.
Sectors sensibles de l’estat del benestar amb que varem viure en el darrer decenni són ara en procés de revisió o desmantellament. La reforma laboral avança inexorablement passant la tisora per drets que va costar molt assolir. L’atur continua sent el gran parany, el pitjor dels auguris, impossible d’eixugar en la propera dècada.
Ens calen relats positius per sortir de la crisi, que hi són en aquest món cada cop més global. Cal escoltar i que ens expliquin per tal de recuperar la confiança col·lectiva.
Afegim el relat d’un economista que assegura que més enllà dels referents teòrics, poc útils en l’actual situació, el que ens cal es un nou escenari polític que permeti reformar un seguit de coses que sabem que ja no funcionen.
Ens acompanya el catedràtic d’economia de la Universitat Pompeu Fabra, una de les veus autoritzades en matèria de sanitat, finançament i balances fiscals, GUILLEM LÓPEZ CASASNOVAS que ens acompanya a l’espai MANERES DE VIURE I PENSAR

Share →

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *