norbert 154El canvi és permanent, constant, al llarg de la història de la humanitat. Tot i així, hi ha determinades èpoques on la manifestació i percepció d’aquests canvis, resulta molt més evident i notòria. Ara ens ha tocat viure un temps de canvis molt profunds, de transformacions molt importants. Una societat que muda de pell, que abandona una etapa per encetar-ne un altre indefinida encara.
El canvi genera tensions, però ens ha permès evolucionar. En un primer moment la por ens paralitzen. Però la resposta a la pors en ajuda a créixer. D’aquesta manera, les societats evolucionen.
Enmig del desconcert pel nou temps, creix el desànim, l’abandonament, la sensació que rés podem fer, més deixar-nos arrossegar per un corrent inevitable. Però hi ha qui pensa que la suma d’accions individuals pot esdevenir efectiva per generar un gran moviment col·lectiu.
Serem capaços d’aprendre dels errors comesos. En sortirem reforçats, moral i èticament. L’ètica pot definir-se com el costum o l’hàbit que ens atorguem per assolir el bé. Un bé individual que suma per construir el bé comú. Un manual de principis bàsics que ni la política, ni l’economia ha tingut com a referents en els darrers temps. Sobretot en els anys de bonança i consumisme.
Ara toca reinventar-nos, repensar-nos. I en aquest procés, l’ètica és el marc conceptual que ens pot ajudar a viure millor.
Del valor i el sentit de l’ètica en aquest món en canvi, en volem parlar en els propers minuts de conversa amb el catedràtic d’ètica a la Universitat de Barcelona i degà de la Facultat de Filosofia, NORBERT BILBENY, que aquest matí de dissabte ens acompanya dins l’espai MANERES DE VIURE I PENSAR.

Share →

2 Responses to La manera de viure i pensar del el catedràtic d’ètica a la Universitat de Barcelona i degà de la Facultat de Filosofia, Norbert Bilbeny