chinEl professor Juan Sánchez Enciso comença l’any al Maneres de viure proposant-nos 10 brindis optimistes:
1 Brindem pel benestar de totes les persones que integren el grup amb adolescents:classe, centre escolar, grups de lleure, penya, família… cosa que només s’aconseguirà si totes les persones són vistes i tractades com a persones.
2 Brindem per l’aposta pel ser i més que no pas pel tenir, lluitar per aconseguir espais per la companyia, la conversa, la complicitat i per suposat, la discrepància.
3-Brindem perquè tots i totes siguem capaços de parlar del què no ens agrada o no pensem què estigui bé. Sense fer un judici desqualificador global de les persones, especialment greu quan els destinataris són els adolescents
4-Brindem per les noves experiències que ens pot brindar l’any que comença, malgrat la crisi que ens han muntat, en casos extrems aquest brindis pot ser una provocació.
5-Brindem per la idea de crear un clima on les emocions i sentiments es puguin viure i comunicar.
6-Brindem per l’autonomia de les persones adolescents, perquè els adults contribueixin en la creació d’autonomies responsables.
7-Brindem també perquè les persones adultes no caiguem ni en la sobreprotecció ni en l’ensinistrament dels adolescents.
8-Brindem perquè els professors/es, pares i mares no donem arguments contra l’autonomia responsable de l’adolescent, que l’adolescent hagi d’admetre que són les seves accions les que produeixen conseqüències agradables o desagradables.
9-Brindem pels climes humans il.lusionats, amb variacions i imprevistos, la monotonia escolar i familiar no motiva que els adolescents s’esforcin a ser millors.
10-Brindem perquè en el sí del grup familiar i escolar es distribueixin les tasques de manera més justa. Brindem per una educació en la cooperació, encara que en un principi resulti difícil.

Share →

One Response to Arguments per un brindis optimista